Vinkit ja tietoa

Yleishyödyllisiä ohjeita perävaunuista

 

 

Alberni Oy jo vuodesta 2001 Saris perävaunujen maahantuotia.

 

 

Perävaunun hankintaa varten kannattaa selvittää käyttötarpeita, tällöin pystymme Alberni Oy:llä tarjoamaan juuri sinulle sopivimman perävaunun. Meiltä löytyy enemmän vaihtoehtoja jos sivuiltamme ei löydy käyttötarpeisiisi sopivaa.

Vaunun kokonaispaino voi olla 500-3500 kg, miltein 50 kg välein löytyy vaihtoehtoja.

Vaunun kokonaispainoa miettiessä on hyvä miettiä tulevaisuutta, koska vaunu voi olla 3500 kg kokonaispainolla vaikka autossa olisi vain 2000 kg vetokyky. Todellinen kuorma ratkaisee, Määräävä tekijä on kumpi ensin tulee vastaan, vaunun kokonaispaino vai vetoauton suurinsallittu vetomassa.

 

https://www.traficom.fi/fi/liikenne/tieliikenne/perakarryn-vetaminen-autolla?toggle=Esimerkki

https://www.epressi.com/tiedotteet/logistiikka-ja-liikenne/vahenna-onnettomuusriskia-kuormaa-perakarry-oikein.html

 

Määritelmä löytyy ajoneuvojen käytöstä tiellä asetuksesta pykälä 2:

"1) kytkentämassalla tarkoitetaan kytkennässä sallittua hinattavan ajoneuvon todellista massaa lukuun ottamatta puoliperävaunun, traktoriperävaunun ja keskiakseliperävaunun vetoajoneuvon vetopöytään tai vetokytkimeen kohdistuvaa massaa;"

 

32 a §

Hinattavan ajoneuvon kytkentämassa

Muun kuin 34 §:ssä tarkoitetun hinattavan ajoneuvon kytkentämassa saa olla enintään pienin seuraavista arvoista:

 

1) ajoneuvon rakenteeseen ja suorituskykyyn sekä kytkentälaitteen lujuuteen perustuva suurin teknisesti sallittu hinattava massa;

 

2) jos hinattava ajoneuvo on jarruton, puolet vetoauton omasta massasta, enintään kuitenkin 0,75 tonnia, tai jos kyse on hinattavasta laitteesta, enintään puolet N2- tai N3-luokkaan kuuluvan vetoauton todellisesta massasta;

 

3) jos suurimmalta rekisteröinnissä ja käytössä sallitulta massaltaan enintään 3,5 tonnin autoon kytkettävä hinattava ajoneuvo on varustettu työntöjarruin, vetoauton suurin rekisteröinnissä ja käytössä sallittu massa, tai jos vetoautona toimii M1G- tai N1G-luokan ajoneuvo, 1,5 kertaa vetoauton suurin rekisteröinnissä ja käytössä sallittu massa, enintään kuitenkin 3,5 tonnia;

 

4) jos suurimmalta rekisteröinnissä ja käytössä sallitulta massaltaan yli 3,5 tonnin autoon kytkettävä perävaunu on varustettu työntöjarruilla, 3,5 tonnia;

https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2019/20190031

 

 

Perävaunun kunnossapito/Huolto

 

Lue aina ohjekirja ennen vaunun käyttöön ottoa.

 

 

Perävaunu tulee huoltaa vuosittain. Säännöllinen rasvaus, sähkö kontaktipintojen huolto esim kontaktispray https://eshop.wurth.fi/Kategoriat/Kontaktispray/31063009030601.cyid/3106.cgid/fi/FI/EUR/

Jarrurumpujen puhdistus ja jarrukenkien tarkistus vähintään vuosittain.

Perävaunun käsijarrua ei kannata jättää päälle pitkiksiajoiksi, sekä perävaunua pysälöidessä pitää vaunua vetää hieman eteenpäin peruuttamisen jälkeen, tällöin peruutusautomatiikka vapautuu.

Jarru vaijerit tulee öljytä/huoltaa vuosittain

Renkaiden pultit kiristää määtävälein 101 nm (alumiinivanne 120 nm)

Vaunun pulttien kireys tarkastaa vuosittain, ohjekirjasta tai jälleenmyyjältä varmistus oikeista pulttien kiristys momenteista.

 

 

Kippivaunuissa akun lataus viikottain kesällä ja talvisin päivittäin.

Hydrauliöljyjen vaihto vähintää kahden vuoden, välein suositus Artic 32 öljy.

Kippivaunun sähköliitosten huolto määrävälein. rajakytkin, käyttölaite ja akkukotelossa olevat liitokset.

Hydrauli sylinterin puhtaana pito ja säännöllinen käyttö.

 

Perävaunut ovat tehty käytettäväksi säännöllinen käyttö auttaa pitämään vaunun toiminta kunnossa.

 

Ongelma tilanteissa tai lisätietoja vaunun huoltoon/käyttöön ota yhteys huolto@alberni.fi

 

195/50 R13 C renkaiden ilmanpaino 6,5 Bar

185 C 8 R14 renkaiden ilmanpaino 4,5 Bar

165/60 R13 renkaiden ilmanpaino 3 Bar

Renkaiden oikea ilmanpaine on tärkeä rengas kuluman ja turvallisen käsiteltävyyden kannalta. optimaallinen pito tiehen saavutetaan oikeilla ilmanpainellla.

 

 

  1. Säännöllinen Tarkastus: Tarkasta perävaunu säännöllisesti ennen matkaa. Kiinnitä erityistä huomiota renkaiden kuntoon, valoihin, jarruihin ja vetopisteeseen.
  2. Renkaiden Ilmanpaine: Pidä renkaiden ilmanpaine oikeana. Liian matala tai korkea ilmanpaine voi vaikuttaa ajoturvallisuuteen ja polttoainetalouteen.
  3. Vetokoukun Voitelu: Mikäli käytössäsi on peräkärry, joka kytketään autosi vetokoukkuun, varmista, että vetokoukku on asianmukaisesti voiteluaineella voideltu.
  4. Jarrujärjestelmän Huolto: Tarkista jarrut säännöllisesti ja varmista, että ne toimivat oikein. Vaihda jarruneste tarvittaessa ja huomioi jarrujen kulumisilmaisimet.
  5. Valojen Toimivuus: Varmista, että kaikki perävaunun valot toimivat moitteettomasti. Rikkinäiset valot voivat aiheuttaa liikenneturvallisuusriskejä.
  6. Lastausohjeiden Noudattaminen: Noudata perävaunun valmistajan antamia lastausohjeita. Älä ylitä suurinta sallittua kuormitusta, ja kiinnitä huomiota painon jakautumiseen.
  7. Huolellinen Ajo: Vältä äkillisiä kiihdytyksiä ja jarrutuksia. Tasainen ajo vähentää rasitusta perävaunulle ja parantaa polttoainetehokkuutta.
  8. Puhdista ja Suojele: Puhdista perävaunu säännöllisesti poistaaksesi lian ja suojeleaksesi maalipintaa. Ruostesuojaa tarvittaessa erityisesti alttiita osia.
  9. Säilytys: Kun et käytä perävaunua, säilytä se kuivassa ja suojatussa tilassa. Tämä auttaa estämään ruosteen muodostumista ja pitää osat hyvässä kunnossa.
  10. Asianmukainen Käyttöohjeiden Luku: Lue perävaunusi käyttöohjeet huolellisesti ja noudata valmistajan suosituksia huollon ja käytön suhteen.

 

Säännöllinen huolto ja tarkastukset auttavat pitämään perävaunusi turvallisena ja toimintakuntoisena pitkään.